Galvaniz Kaplama Nedir?

Çelik tel malzemenin sıvı çinko banyosuna daldırılarak yüzeyinin çinko tabakasıyla kaplanması işlemine “Sıcak Daldırma Galvaniz Kaplama” işlemi denir.

Çelik tel malzemelerin çinko ile kaplanmasının temel nedeni, malzemenin korozyona (paslanma) karşı korunmasıdır. Malzeme yüzeyine kaplanan çinko çelik teli bulunduğu ortamın etkilerinden koruyarak uzun süre paslanmadan kullanılabilmesine imkân tanır.

Malzemenin kullanım ömrü yüzeydeki çinko kaplama miktarına ve malzemenin kullanıldığı ortama bağlı olarak değişir. Çinko kaplama miktarı arttıkça malzemenin kullanım ömrü artar.

1741 yılında Fransız kimyacı Melouin sıvı çinko içerisine demir parçalarını batırarak kaplama denemelerine başlamıştır.

1787 yılında İngiliz Profesör Watson Bishop, demir malzemelerin temizlendikten sonra amonyak çözeltisine batırılıp sıvı çinko içerisine daldırılması yöntemini anlatan yazılar kaleme almıştır.

1854 yılında ise, Boucher ve Muller isimli Fransız bilim adamları günümüzde uygulanan çelik tel galvanizleme işlemini bulmuşlardır. 1860 yılında sürekli tavlama, temizleme ve galvaniz kaplama işlemini İngiliz George Bedson geliştirmiştir.

1890 yılında galvanizli çelik telin ped ile sıyrılması yöntemi bulunmuştur.

Demir Çinko Alaşım Tabakaları

Çelik tel, galvanizleme sıcaklığındaki (450-490 ºC) sıvı çinkoya daldırıldığında, çelik tel ile sıvı çinko arasında reaksiyon başlar ve aşağıda şematik olarak verilen alaşım tabakaları oluşur. Bu tabakalar sırasıyla dıştan içe doğru aşağıdaki şekildedir.

  • Eta tabakası. %100 çinkodan oluşur.
  • Zeta tabakası. Yaklaşık %94 çinko ve %6 demir içerir.
  • Delta tabakası. Yaklaşık %90 çinko ve %10 demir içerir.
  • Gama tabakası. Yaklaşık %75 çinko ve %25 demir içerir.
  • Çelik tel.

Çelik tel yüzeyinde oluşan alaşım tabakalarının sertliği demir ve çinkoya göre daha yüksektir. Bu durum galvanizli tellerin aşınmaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Alaşım tabakasının oluşma hızı 1 µ/sn’dir ve dalma süresi uzadıkça kalınlık artar. Alaşım tabakasının kalınlığı toplam kaplama kalınlığının yaklaşık %50’si kadar olmalıdır. Alaşım tabakasının sert ve kırılgan bir yapıda olması nedeniyle, tabaka kalınlığının fazla olması durumunda kaplamada kırılma ve dökülme yaşanabilir.

Vigal Galvaniz

©2023,Vigal Galvaniz - Tüm hakları saklıdır.
Designed by Ctrlquality®